Barnens Norrbyskär


I lekparken vid museet har vi i skala 1:3 till viss del återskapat Norrbyskär som det såg ut på 1920-talet. Här kan era barn och ungdomar uppleva Norrbyskärs historia genom lek och äventyrliga upplevelser. Det finns gulliga småhus, klätterbanor för den äventyrliga och pysselrum för den kreativa.
 
Öppet 10-16 alla dagar
 
Nytt för i år! Sommaren 2019 från vecka 28 onsdag-söndag kommer Lilla Norrbyskär vara bemannad, pyssel, sagostunder och lekar för barn i alla åldrar.
 

Alla aktiviteterna utom Norrbyskärsexpressen ingår i entréavgiften på 65 kr. Vuxna i sällskap av barnen går in gratis. I entréavgiften kan barn även delta i historietimmen, då i vuxet sällskap. Köp ditt entréarmband i kassan för att fritt kunna springa in och ut ur lekparken. Säsongsarmband finns även att köpa. 

 

Här & Där på Norrbyskär

Utforska ön på egen hand med chans att vinna fina priser. Vår ö-orientering är ett samarbete med Umeå orienteringsförening och deras populära aktivitet Skoj på Hoj. 

Kartpaket med utmärkta platser och frågor finns att köpa i museet och ni lämnar sen in svarskupongen innan ni åker hem för dagen.

Vinstlistan för Här & Där på Norrbyskär, fastställs genom lottdragning bland inskickade tävlingskuponger. För att få delta i utlottningen måste man ha hittat minst hälften av kontrollerna. Passar alla åldrar då många kontroller också sitter nära museet och färjan. 

8 Juli - 17 Augusti  

Pris: 40 kr/karta 

Mer info kommer...  

Norrbyskärsexpressen - Tågtur med smarrig överaskning

 

Följ med vårt minitåg på en tur anpassad för både stora och små barn. Vi stannar vid några utvalda platser där barnen får ta del av spännande historier om Norrbyskär. Vid den gamla handelsboden väntar en smarrig överraskning.

7 juli-11 augusti

Pris: 30kr/barn

Tid: 13.00

 

 Småhusen

 
 Här finns arbetarbostäder inrett med 1920-tals kök och kammare, en skolsal med bänkar och griffeltavla och ett storkök. Småhusen är inspirerande lekmiljöer för de yngre barnen och är fyllda med tidsenliga inventarier som barnen fritt får leka med. Ni kan gott räkna med att småbarnen kan fastna här i flera timmar.

Visste ni att på den tiden var ett hus uppdelat i fyra lägenheter? Varje familj hade tillgång till ett rum och kök, eller rum, kök och alkov. Det fanns varken vatten eller avlopp och uppvärmning skedde med kakelugn och vedspis.

   Skepp ohoj!


Ett stort fartyg har kommit till Lilla Norrbyskär. Barnen kan kliva ombord och se att här har det levt sjömän i hundra år. I köket finns en gammal järnspis och utrustning för matlagning. Kojplatserna är bäddade och på väggarna sitter tummade foton av familjen. I lastrummet finns gjutesäckar med potatis, trälådor och silltunnor.Här kan barnen leka kapten, sjöman och kanske även pirat.

Klätterstabbar för dig som vågar.                                                                                                  


Förr i tiden var det många barn som lekte i de mellanrum som bildats i de stora brädstaplarna på brädgården. Det var farligt och förbjudet, men spännande och vanligt. I dag har museet byggt en ny brädgård där barn under trygga förhållanden kan leka.

Stabbarna är fyllda med med krypgångar, lutande rum, hängbroar, rutschbanor och spännande passager. 

Visste ni att stabbarna var de fyrkantiga högar som byggdes när man staplade bräder på varandra för torkning? Stabbarna kunde vara fyra till sex meter höga och stabbläggaren jobbade med att stapla bräderna.

Pysselrummet- Kreatörens Paradis


 

Skärgården och dess kulturhistorisk miljö har alltid inspirerat kreatörer. Barnen har här möjlighet att skapa i vårt egna pysselrum, som en gång har varit utbildningslokal för snickare. Rita eller måla och ta med dig ditt konstverk hem. En utmärkt sysselsättning för en regnig dag eller för den kreativa själen.