Barnens Norrbyskär


 
I lekparken vid museet har vi i skala 1:3 till viss del återskapat Norrbyskär som det såg ut på 1920-talet. Här kan era barn och ungdomar uppleva Norrbyskärs historia genom lek och äventyrliga upplevelser. Det finns gulliga småhus, klätterbanor för den äventyrliga, pysselrum för den kreativa, samarbetsbanan för den som gillar utmaningar och utrymme för att springa och leka i ett tryggt område.
 

Nästan alla aktiviteterna för Barnens Norrbyskär ingår i entréavgiften på 65 kr för barn över 2 år. Vuxna i sällskap av barnen går in gratis. I entréavgiften kan barn även delta i historietimmen, då i vuxet sällskap. Köp ditt entréarmband i kassan för att fritt kunna springa in och ut ur lekparken. Säsongsarmband finns även att köpa.

 

 

Tågtur med smarrig överaskning

(23 juli-12 augusti)


Vårt minitåg tar med barnen på en tur med stopp vid den gamla Handelsboden. Där väntar en smarrig överraskning för både stora och små barn.

Pris: 20kr/barn

Tid: 13.00

 

Norrbyskärsexpressen - "Det magiska tåget"

(10 juli - 22 juli)


 

Följ med, vår fantasifulla tidsresa börjar här!

Upplev Norrbyskär genom en magisk tågresa tillbaka till året 1917, den tid då sågverket var i full gång och samhället på ön blomstrade. Det magiska tåget är en fantasifull tidsresa som vänder sig till barn i åldrarna tre till åtta år. De färdas från nutid till dåtid, en upptäcktsfärd som tar cirka en timme. Samlas gör vi vid tåget utanför museet sen åker vi en kortare tur runt museet och avslutar med rollspel i "Lilla Norrbyskär".

För barn i åldrarna 3 - 8 år, gärna i vuxet sällskap. 

Tid: 13.00 - 13.30 

Pris: 65 kr

 Småhusen


 
 

Här finns arbetarbostäder inrett med 1920-tals kök och kammare, en skolsal med bänkar och griffeltavla och ett storkök. Småhusen är inspirerande lekmiljöer för de yngre barnen och är fyllda med tidsenliga inventarier som barnen fritt får leka med. Ni kan gott räkna med att småbarnen kan fastna här i flera timmar.

Visste ni att på den tiden var ett hus uppdelat i fyra lägenheter? Varje familj hade tillgång till ett rum och kök, eller rum, kök och alkov. Det fanns varken vatten eller avlopp och uppvärmning skedde med kakelugn och vedspis.

   Skepp ohoj!


Ett stort fartyg har kommit till Lilla Norrbyskär. Barnen kan kliva ombord och se att här har det levt sjömän i hundra år. I köket finns en gammal järnspis och utrustning för matlagning. Kojplatserna är bäddade och på väggarna sitter tummade foton av familjen. I lastrummet finns gjutesäckar med potatis, trälådor och silltunnor.Här kan barnen leka kapten, sjöman och kanske även pirat.

Klätterstabbar för dig som vågar.                                                                                                  


Förr i tiden var det många barn som lekte i de mellanrum som bildats i de stora brädstaplarna på brädgården. Det var farligt och förbjudet, men spännande och vanligt. I dag har museet byggt en ny brädgård där barn under trygga förhållanden kan leka.

Stabbarna är fyllda med med krypgångar, lutande rum, hängbroar, rutschbanor och spännande passager. 

Visste ni att stabbarna var de fyrkantiga högar som byggdes när man staplade bräder på varandra för torkning? Stabbarna kunde vara fyra till sex meter höga och stabbläggaren jobbade med att stapla bräderna.

Pysselrummet- Kreatörens Paradis


 

Skärgården och dess kulturhistorisk miljö har alltid inspirerat kreatörer. Barnen har här möjlighet att skapa i vårt egna pysselrum, som en gång har varit utbildningslokal för snickare. Rita eller måla och ta med dig ditt konstverk hem. En utmärkt sysselsättning för en regnig dag eller för den kreativa själen. 

 

 

Bokningsbara Aktiviteter


Norrbyskär GO

Nutid möter dåtid - med karta och äventyr. Häng på!

Barns naturliga nyfikenhet och sug efter nya kunskaper är en positiv kraft som vi vill ta till vara på. Det gör vi genom att blanda "skattjakt" och historia i en lekfull mix.

Hur var livet för barnen här på ön för cirka hundra år sen? Vad var bra och vad dåligt ur ett barnperspektiv?

Barnen söker olika aktivitetskort som är spridda över ”Lilla Norrbyskär”, ungefär som en finurlig ”skattjakt” fast med alternativa skatter. Korten är en härlig blandning av historiska tillbakablickar och utmaningar, där varje kort ger poäng. När man hittat alla platser på kartan, eller känner sig nöjd med sin insats räknas de tävlandes poäng ihop och barnen får ett pris i tidsepokens anda. Vi samlas för start vid entrén för "Lilla Norrbyskär".

För barn i åldrarna 8 - 12 år . 

Norrbyskär GO kan bokas för grupper större än 10 barn. Perfekt till barnkalas eller som gruppaktivitet.

Pris: 65 kr (inkluderar entré till Lilla Norrbyskär)


Sågverket, Samarbete & Kunskap

(22 juni -12 augusti)

I Sågverket utmanas samarbetsförmåga och kunskap.  Åtta stationer under ett tak med olika samarbetsövningar utmanar grupper av två till fyra personer att genomföra ett något tekniskt uppdrag. Uppdraget måste genomföras för att kunna besvara de olika historiska frågor om Norrbyskär. Utmaningen är tillgänglighetsanpassad och passar alla åldrar. Inga förkunskaper krävs. Alla hjälps åt! Barn under fem år ska ackompanjeras av vårdnadshavare. 

För barn i åldrarna 8 - 12 år . 

Sågverket kan bokas för grupper större än 10 barn. Perfekt till barnkalas eller som gruppaktivitet.

Pris: 65 kr (inkluderar entré till Lilla Norrbyskär)