Guidningar


Med en 15 minuters färjetur från Norrbyn, tar ni er över till skäret. Därefter väljer ni själva hur lång tid ni vill lägga på att njuta av ön och den goda maten. Beroende på säsong genomförs guidningarna vid olika tider men alltid en tur under öppettider som börjar 13.45 och mellan 25 juni-12 augusti börjar morgonturen i anslutning till färjan som går 10.30 från fastlandet. Då står tåget och väntar på er vid färjan. Morgonturen passar er som har svårt att gå långt.

Vi har några olika valmöjligheter för er som bara hinner göra ett kort besök hos oss eller för er som vill få ut så mycket som möjligt av Norrbyskär vid ert besök. Vi har planerat våra scheman så att du alltid kan välja att komma med 11.30 färjan, äta lunch och ta en guidad visning kl 13.45 för att hinna i lugn och ro tillbaka med 15.15 färjan. Självklart vill vi helst att du stannar längre, utforskar ön eller leker med barnen i leklandet Lilla Norrbyskär.

Kombinera gärna din guidad tur eller din vandring med en härlig sågverksbuffé vilket serveras mellan klockan 11.30 till 15.00.

Glass och gott fika finns alltid att köpa.


Skärgårdsdagen

Unna er en härlig dag ute på vackra Norrbyskär - här finns något för alla! Under skärgårdsdagen ingår "Historietimmen" (se nedan) och "Sågverksbuffén.

Skärgårdsdagen för barn innehåller "Barnens Norrbyskär" samt buffé.

Med en 15 minuters färjetur från Norrbyn, tar ni er över till skären. Därefter väljer ni själva hur lång tid ni vill lägga på att njuta av ön och den goda maten. Beroende på säsong genomförs guidningarna vid olika tider. Ni kan själva välja vilken tid som passar er bäst. Lunchbuffén serveras mellan 11.30 och 15.00.

Tider för guidning - i museet & via tåg:

Lågsäsong 9-22 juni & 12-19 augusti: 13.45 I anslutning till färjan 15.15. 

Högsäsong 23 juni -12 augusti: 10.45 I ansutning till färjan, 13.45 Utgår från museet

Paketpris vuxen: 299 kr

Paketpris 2-5 år: 100 kr 

Paketpris 6-12 år: 140 kr 


Guidad visning i museet

Ingår i entréavgiften till museet.

Hur såg det ut på skären då sågverket Mo Ångsåg nådde sin höjdpunkt på 1920-talet? Och hur gick egentligen tillverkningen till?

Med hjälp av en miniatyrmodell av Norrbyskär och en erfaren guide, guidas ni inne i museet genom Norrbyskärs historia. Här ges ni möjligheten att ta del av den viktiga historien och de händelser som byggde “Ideal samhället ute vid havet”.

Längd: cirka 30 minuter

Pris: 50kr

Tid: 13.45 dagligen

 


Historietimmen

Guidad visning i museet + Guidning med tåg runt ön

Under historietimmen kombineras både turen i museet med en tågtur runt ön. Det här är ett populärt alternativ för dig som söker en djupare förståelse kring Norrbyskärs historia och samtidigt vill ta del av den fantastiska miljö som råder på ön.

Längd: ca 1 timme

Pris: 120 kr (100 kr för pensionärer och studenter)

Tider: Hela säsongen 13.45

22 juni till 11 augusti 10.45 står tåget och väntar vid 10.30 färjan.

 


Historievandring

Med karta på egenhand

I museets hantverksshop kan du köpa en karta för 10 kr som visar vägen runt ön till de olika informationsskärmarna. 

"CHARGED UTOPIA"

Upptäck Norrbyskär med mobilapplikationen "Charged Utopia"

Vandra runt på Norrbyskär och upplev dess sågverksepok i form av poesi, politiska reflektioner och historiska förnimmelser.

Sex olika stationer är utplacerade runt om på ön och de är synliga med hjälp av gps-teknik på en karta som finns i mobil appen "Charged Utopia". När man närmar sig en station börjar en röst att berätta om platsens historia, praktiskt såväl som politiskt.

Historierna är skrivna av Pernilla Glaser, författare och creative research force på RISE Interactive, och är tänkta att frammana olika sannolika situationer på ön från när sågverket fortfarande var aktivt. De vidrör såväl existentiella som politiska frågor, alla lika aktuella idag som de en gång var.

Vilka paralleller kan man dra mellan Kempes mönstersamhälle, det svenska folkhemmet och europeiska drömmar om inkluderande och solidaritet?

Det är några frågor som besökarna får fundera kring. Applikationen kommer att finnas på både svenska och engelska och turister kommer att kunna ta del av den under högsäsongen juni – augusti 2017.

Så här gör du:

1. Ladda ner appen "Charged Utopia" gratis från App Store eller Google Play 

2. Starta appen i Norrbyn. Den första platsmarkören hittar du innan du tar färjan. 

3. Hitta de andra markörerna på ön och lyssna på mobilens dikter när du vandrar

Charged Utopia projektet är ett samarbete mellan RISE Interactive, Norrbyskärs Museum, med stöd av Umeå Kommun.

  

 

 

Våra guidade turer i museet och med tåget utförs i samarbete med Sensus

 

 

Priser & Tider

 

Ser här